Destek dişlerin ark üzerindeki konum ve sayılarına göre fulkrum eksenleri

Tek bir destek diş varlığında, sonsuz sayıda ışınsal veya radyal fulkrum ekseni oluşur ve çok fazla hareketliliğe neden olduğundan, tek dişle desteklenen bir hareketli bölümlü protez tercih edilmez.

  • Destek dişler arkın bir tarafında ise unilateral asimetrik fulkrum ekseni oluşur. Arkın iki tarafında dengesiz dağılım gösteren farklı destekler nedeniyle, protez hareketliliği fazla olur.
  • Arkın her iki tarafında simetrik olarak yer alan iki destek diş arasında bilateral diametrik fulkrum ekseni oluşur. İlk iki duruma göre daha avantajlıdır.
  • Arkın iki tarafında asimetrik olarak yer alan iki destek diş arasında bilateral diagonal fulkrum ekseni oluşur. Protez hareketliliği açısından, yine ilk iki duruma göre avantajlıdır.
Şekil 1-12. Destek dişlerin ark üzerindeki konum ve sayılarına göre fulkrum eksenleri.
Şekil 1-12. Destek dişlerin ark üzerindeki konum ve sayılarına göre fulkrum eksenleri.

Destek diş sayısı ikiden daha fazla olduğunda ise fulkrum ekseni değil, sustantasyon düzlemi oluşur; protezin tutuculuk ve stabilitesi daha iyidir (Şekil 1-13).

Şekil 1-13. Destek dişlerin ark üzerindeki konum ve sayılarına göre sustantasyon düzlemleri.

• Arkın her iki tarafında toplam üç adet destek diş arasında üçgensel sustantasyon düzlemi oluşur. Serbest sonlu kaide mevcut olduğundan, serbest sonlu kaideye komşu diş ile karşıt arktaki posterior destek arasında oluşan fulkrum ekseni etrafında rotasyon ihtimali vardır.
• Arkın her iki tarafında simetrik dört adet destek diş arasında ise dörtgensel sustantasyon düzlemi oluşur. Genellikle modifikasyonlu Cl III vakalar için geçerlidir.

Lisans

Hareketli Bölümlü Protezlerlerde Planlama © 2024Telif sahibi Prof. Dr. Funda Akaltan. Tüm hakları saklıdır.

Bu Kitabı Paylaş