Dokuların İyileştirilmesi
Uyumsuz veya okluzal teması zayıf olan protezler, beslenme yetersizliği, endokrin dengesizlikleri, sistemik rahatsızlıklar veya bruksizm gibi etkenler sebebiyle;
- Proteze destek olan dokularda inflamasyon ve irritasyon (Şekil 10-11),
- İnsisiv papil, ruga ve retromolar kabartı gibi normal anatomik yapıların distorsiyonu,
- Rezidüel kretler, dil, yanak ve dudaklarda yanma hassasiyeti görülebilir.
Ağız sağlığına kavuşana kadar protez yapımı ertelenir; etkenin sistemik rahatsızlık olduğu düşünüldüğünde ise hastalık tedavi edilmeden protez yapıldığında şikayetlerin yeni protezde de tekrarlayacağı hastaya anlatılır.
Hasta öncelikle ev bakımı konusunda aydınlatılır. Günde üç kez tuzlu suyla ağzını çalkalaması, yumuşak bir diş fırçasıyla kretler, damak ve diline masaj yapması, geceleri protezini çıkarması, multivitaminli, yüksek protein ve düşük karbonhidratlı bir beslenme yapması önerilir.
Zarar görmüş dokuların iyileştirilmesinde doku iyileştirici materyaller de kullanılır; dokuların iyileşmesi ve normal şeklini almasına izin verecek süreyle yumuşak kıvamda kalır ve mukozaya masaj yaparak, okluzal kuvvetlerin dengeli dağılımına izin verirler.
Doku iyileştirici materyalleri kullanırken, eski protezlerin okluzal çatışmalarını azaltmak; protez sınırlarını genişleterek destek, tutuculuk ve stabilitesini iyileştirmek; protezin doku yüzeyini materyale eşit miktarda mesafe temin etmek için rahatlatmak; destek ve yastık etkisi oluşturacak miktarda materyal uygulamak ve materyali dokular tamamen sağlığına kavuşana kadar 4-7 günlük evrelerle değiştirmek gerekir. Genellikle üç veya dört defalık değişim ve 3-4 haftalık bir iyileşme dönemi yeterli olur.