Kombine Kroşeler
Bükme Tel Kombine Kroşe
Tam yuvarlak bükme telden yapılan bir tutucu kroşe kolu ile döküm çevresel resiprokal kol ve distal tırnaktan oluşur. Resiprokal kol yerine ana bağlayıcının plağı da kullanılabilir. Tutucu kol çoğunlukla çevresel kroşe formunda olur; ancak protez kaidesinden gingival yönde başlayan bir bar kroşe şeklinde de olabilir. Tutucu kolun esnek özellikte olması distal okluzal tırnak planlamasının dezavantajını ortadan kaldırır (Şekil 3-27).
Bükme çevresel kroşe kolu; döküm kroşe bileşenleriyle lazer kaynak kullanılarak birleştirilirken, bar kroşe formunda yapılan bükme kroşe; akrilik protez kaidesine gömülebilir.
Kombine kroşenin avantajları esneklik, uyumlanabilirlik ve bükme kroşe kolunun estetik görünümüdür. Serbest sonlu kaideye komşu diş üzerinde veya periodontal açıdan zayıf bir destek dişte bar kroşe kullanımı uygun olmadığında, maksimum esneklik temini için kullanılır. Çünkü bükme tel kroşe her planda esneyerek ve tork kuvvetlerini absorbe ederek, destek dişte daha uygun bir kuvvet dağılımı sağlar. Hassas bir şekilde oluşturulacak tutuculuk gereksiniminde veya kroşenin tutuculuğunun daha sonra arttırılıp azaltılması gerekli olduğunda, tam yuvarlak kesiti sayesinde kolay uyumlanabilme özelliği bakımından tercih edilir. Bükme kroşenin kesiti yuvarlak olduğundan, döküm kroşenin sınırlı yüzey formuna göre daha az dikkat çeker.
Kombine kroşenin en çok kullanıldığı durumlar, serbest sonlu kaideye komşu destek dişte sadece meziobukkal andırkat mevcut olan ve bar kroşenin kullanımına engel teşkil eden bir yumuşak doku andırkatına sahip ve zayıf desteklerdir. Bu durumda, distal tırnak kullanımı tercih edilir; çünkü kroşe kolunun başlangıç bölümü kontur yüksekliğinin üzerinde yer aldığından, fonksiyonel hareketler esnasında mezial tırnağı yerinden uzaklaştırır. Destek diş meziale eğilimi olduğunda da bu kroşe planının kullanımı önerilir. Kombine kroşe; posterior modifikasyonlu Cl II vakalarında, modifikasyon boşluğunun önündeki sekonder destek dişte de kullanılır. Diagonal fulkrum ekseni etrafında dokuya doğru rotasyon yapan serbest sonlu kaide, sekonder desteğin palatinale doğru tork etkisiyle hareketine neden olabilir; bu hareketi azaltmanın bir yolu, terminal desteğe ilaveten, sekonder destekte de esnek kroşe kullanmaktır. Sekonder destek diş ile arkın en gerisindeki diş arasındaki mesafe bar kroşenin yaklaşan kolunun uzunluğuna izin vermediğinde, kombine kroşe tek seçenek olur.
Bar ve Çevresel Kombine Kroşe
Tutucu kolu bar, stabilizasyon kolu çevresel kroşe özelliğinde olan bir kombine kroşedir (Şekil 3-28).
Destek diş üzerindeki tutucu sahanın dişsiz bölgeye komşu alanda yer alması durumunda tercih edilir. Çevresel stabilizasyon kolunun kullanımı, bar kroşelerdeki zayıf olan resiprokasyonu güçlendirir. Bar kroşelerin kullanımlarını sınırlayan faktörler bu kroşe için de geçerlidir.