Kron Restorasyonlarında Yapılan Hazırlıklar

Çürük lezyonları, defektler, kırık veya endodontik tedavi nedeniyle kron restorasyonu gerekebilir. Destek dişler uygun konturlara veya yeterli mine kalınlığına sahip olmadığında da diş hazırlığı için tam veya parsiyel kron yapılabilir. Ayrıca kısa dişsiz sahalara sahip anterior ve premolar bölgedeki modifikasyon boşluklarının köprü restorasyonu ile kapatılması da planlamada bir seçenek olarak değerlendirilmelidir.

Kron veya köprü gibi sabit restorasyonlarda yapılacak hazırlıklar preparasyona da yansıtılarak, kronda yapılacak hazırlıklara yeterli yer temin edilir. Linguale eğimli bir dişin preparasyonu yapılırken, vestibül yüzeye göre lingual yüzeyden daha fazla preparasyon yapılmalıdır.

Aynı şekilde, kron restorasyonu üzerinde yapılacak tırnak yuvası için, tırnağın bulunduğu tarafta daha fazla preparasyon yapılmalıdır; aksi halde kron üzerindeki tırnak yuvasının derinliği yetersiz olur.

Full kronun mum modelinin şekillendirilmesi: Mum modelajı tamamlanmış kron restorasyonunu içeren model, giriş yoluna uygun şekilde analizöre yerleştirilir (Şekil 10-53).

Şekil 10-53. Mum modelajı tamamlanmış kron restoras­yonlarını içeren model, giriş yoluna uygun şekilde analizöre yerleştirilir.
Şekil 10-53. Mum modelajı tamamlanmış kron restoras­yonlarını içeren model, giriş yoluna uygun şekilde analizöre yerleştirilir.

Kontur yüksekliğinin belirlenmesi, ekvator hattının çizilmesi için karbon uç kullanılır (Şekil 10-54).

Şekil 10-54. Ekvator hattının çizilmesi için karbon uç kullanılır.
Şekil 10-54. Ekvator hattının çizilmesi için karbon uç kullanılır.

Konturların değerlendirilmesini takiben, gerekli görüldüğünde mum model mum spatülü ile yeniden şekillendirilir.

Planlanan kroşeye uygun andırkat ölçer kullanılarak, mum modelin vestibül yüzeyinde, yeterli miktarda ve gereken konumda (meziobukkal veya distobukkal) andırkat oluşturulur (Şekil 10-55).

Şekil 10-55. Kron üzerinde planlanan Akers kroşeye uygun andırkat ölçer (0.25 mm) kullanılarak, mum modelin distobukkal yüzeyinde, yeterli miktarda andırkat oluşturulur.
Şekil 10-55. Kron üzerinde planlanan Akers kroşeye uygun andırkat ölçer (0.25 mm) kullanılarak, mum modelin distobukkal yüzeyinde, yeterli miktarda andırkat oluşturulur.

Mum model üzerinde rehber düzlemler de hazırlanır. Bu işlem için analizör bıçağı kullanılır (Şekil 10-56).

Şekil 10-56. Mum model üzerinde, analizör bıçağının a) yan yüzeyi b) uç kısmı kullanılarak rehber düzlem hazırlanır. c) Lingual rehber düzlem
Şekil 10-56a
Şekil 10-56b
Şekil 10-56c

Rehber düzlem yüzeylerinin birbirlerine ve giriş yoluna paralel olarak hazırlanması son derece önemlidir.

Aksiyal yüzeyler şekillendirildikten sonra, 4 veya 6 no’lu rond frezle tırnak yuvası şekillendirilir. Frez ısıtılarak mum model üzerine dikkatlice bastırılır veya çok düşük hızla mikromotor yardımıyla kullanılır. Daha sonra yuvarlak uçlu bir el aleti kullanılarak son şekli verilir (Şekil 10-57).

Şekil 10-57. Yuvarlak uçlu bir el aleti kullanılarak, mum model üzerindeki tırnak yuvasına son şekli verilir.
Şekil 10-57. Yuvarlak uçlu bir el aleti kullanılarak, mum model üzerindeki tırnak yuvasına son şekli verilir.

Mum modeller bilinen şekilde döküme sevkedilir ve sonrasında yine model analizöründe değerlendirilir (Şekil 10-58).

Şekil 10-58. Döküme sevkedilen kronun a) konturu b) andırkatı model analizöründe yeniden değerlendirilir. (c) Tırnak yuvası ve rehber düzlemler
Şekil 10-58a
Şekil 10-58b
Şekil 10-58c

Gerektiğinde, model analizörüne adapte edilen mikromotor uçlarıyla gereken düzeltmeler yapılır.

Metal destekli porselen kronda yapılan hazırlıklar: HBP desteği olarak kullanılacak dişte metal destekli porselen kron restorasyonu yapılacağında, üzerinde yapılacak hazırlıklar açısından planlanmalı ve kuvvetler doğrudan metal porselen birleşim bölgelerine veya porselen yüzeye gelmemelidir. Tam seramik restorasyonlar HBP desteği olarak kullanılacak dişlerde önerilmez.

Metal destekli porselen kronlardaki tırnak yuvası (Şekil 10-59a) ve rehber düzlemler (Şekil 10-59 b ve c) metal yüzeyde hazırlanır; bu bölgeler mum modelde hazırlanmalı ve döküm işleminden sonra yeniden kontrol edilmelidir (Şekil 10-60).

Şekil 10-59. Metal destekli anterior ve posterior porselen kronların mum modelaj hazırlıkları: a) Tırnak yuvaları, b) Proksimal ve c) Lingual rehber düzlemler metal yüzeyde hazırlanır.
Şekil 10-59a
Şekil 10-59b
Şekil 10-59c
Şekil 10-60. Metal destekli anterior ve posterior porselen kronların metal alt yapıda şekillendirilen tırnak yuvaları, proksimal ve lingual rehber düzlemlerinin a) lingual b) okluzal yüzden görünümleri
Şekil 10-60a
Şekil 10-60b

Porselen ilavesinden ve fırınlanmasından sonra model yeniden analizöre yerleştirilerek, kronun uygun kontur yüksekliği (Şekil 10-61a) ve andırkata sahip olması sağlanır (Şekil 10- 61b).

Şekil 10-61. Metal destekli porselen kronun uygun kontur yüksekliği (a) ve andırkata (b) sahip olması sağlanır.
Şekil 10-61a
Şekil 10-61b

Metal destekli porselen kronun hazırlıkları “veneer” şeklinde yapılan kronlarda da benzer şekilde yapılır (Şekil 10-62).

Şekil 10-62. Veneer formunda yapılan metal destekli porselen kron üzerinde yapılan a) tırnak yuvası, b) rehber düzlem ile c) ekvator hattı ve andırkat hazırlıkları.
Şekil 10-62a
Şekil 10-62b
Şekil 10-62c

Lisans

Hareketli Bölümlü Protezlerlerde Planlama © 2024Telif sahibi Prof. Dr. Funda Akaltan. Tüm hakları saklıdır.

Bu Kitabı Paylaş