Model Konumunun Analizöre Kaydedilme İşlemi
Ağız hazırlıkları, ana modelde doldurma işlemi veya kroşe kollarının andırkat alanları ile ilişkili olarak yerleştirilmesi ve mum modellerin şekillendirilmesi gibi birçok aşamada, modelin analizöre birden fazla sayıda transferine ihtiyaç duyulur. Bu işlemler esnasında referans olabilmesi nedeniyle, modelin model analizörünün dikey kolu ile olan ilişkisinin kaydedilmesi gerekir.
Modelin kaidesi her modelde değişiklik göstereceğinden, analizörün tablasının kaydedilmesinin hiçbir anlamı yoktur. Ayrıca, her bir modelin konumu birbirinden bağımsız olarak değerlendirilir ve pozisyonel kayıtların tümü modelin kaidesi değil, kendisine aittir.
Bu amaçla öne sürülen birçok yöntem mevcut olmasına rağmen, iki seçenek diğerlerine göre daha doğru ve kullanışlıdır. Bunlardan ilki, model analizörünün dikey kolunun pozisyonu sabitlenmiş durumdayken, bir karbon uç yardımıyla modelin doku yüzeyi üzerinde birbirinden uzak bölgelere üç ayrı nokta çizilmesi esasına dayanır. Bu noktalar tercihen, metal alt yapı planının çizileceği bölgelerden uzakta olmalıdır. Daha kolay fark edilebilmeleri için, noktalar etrafına daire çizilir. Bu konum başlangıçtaki model pozisyonu, dolayısıyla protezin giriş yolunu gösterir. Model analizöre tekrar yerleştirilirken, analizörün bıçağı veya rehber ucu aynı düzlemde üç noktaya birden temas edecek hale gelene kadar, modele eğim verilir (Şekil 7-14a).
İkinci yöntem, analizörün bıçağına doğru tutulan keskin bir aletle, model kaidesinin her iki yanı ve arka tarafında dikey çentikler oluşturulmasıdır (Şekil 7-14b).
Yine üç doğrunun tümü, analizörün bıçağına paralel olacak şekilde, modelin eğimlendirilmesi ile modelin orijinal pozisyonu belirlenebilir. Ancak model kaidesinde oluşturulan bu çentiklerin her modelde dublike edilmesi ve kaidenin düzeltilmesi esnasında korunması gerekir.