Protez Kaidesi ve Suni Dişlerin Planlanması

Protez Kaidesi

Serbest sonlu dişsiz boşluklarda veya diş çekiminden kısa bir süre sonra hareketli protez yapımı gereken diş destekli boşluklarda, astarlama için uygun olan akrilik kaide kullanılır. Özellikle tek dişi içeren ve diş destekli dişsiz boşluklarda metal ve akrilik kaide tercih edilebilir.

Okluzal streslerin geniş alana dağılması için; serbest sonlu kaide sınırları mümkün olduğu kadar geniş tutulmalı; ancak çevre dokuların fonksiyonel hareketlerine engel olmamalıdır. Cilalı yüzeyler hastanın maksimum nöromüsküler kontrol sağlayabileceği şekilde hazırlanır.

Serbest sonlu kaideler için fonksiyonel ölçü kullanılarak, rezidüel kretlerin fonksiyonel formu elde edilir.

Fonksiyonel ölçünün faydaları:

  • Destek dişler ve dişsiz alanlardan elde edilen “destek”, “stabilite” ve “tutuculuk” daha net ve doğru olur.
  • Destek dişler ve dişsiz alanlar arasındaki reziliens farkı azalır.
  • Basınç, yükü taşıyabilen ve daha sağlıklı alanlara yönlendirilir.
  • Protez çiğneme kuvvetlerinin etkisi altındayken, protez kaidesi daha az hareket eder; kuvvetler destek dişler ve dişsiz alanlarda dengeli olarak dağılır; destek dişler ve dişsiz kretteki mukoza ve kemik korunur.
  • Çiğneme yükleri altında kaide daha az gömüldüğünden, karşıt doğal dişlerle protez dişleri arasındaki okluzal temas korunur; çiğneme etkinliği artar.

Suni dişler

Anterior bölgedeki tek diş eksikliğinde faset diş, premolar bölgedeki tek diş eksikliğinde ise tüp diş seçenekleri protez dişlerinin dayanıklılığı ve estetik açıdan daha avantajlıdır (Şekil 8-42).

Şekil 8-42. Premolar bölgedeki tek diş eksikliğinde tüp diş kullanımı dayanıklılık ve estetik avantaj sağlar (t: tüp diş).
Şekil 8-42. Premolar bölgedeki tek diş eksikliğinde tüp diş kullanımı dayanıklılık ve estetik avantaj sağlar (t: tüp diş).

Alt molar diş eksikliklerinde boşluğun daralması durumunda metal diş veya metal gövdeler de seçenek olarak değerlendirilir.

Vakanın planlaması tamamlandığında, teşhis modeli üzerinde yapılan çizimde her protez bileşeni yanlış anlaşılmaya neden olmayacak şekilde eksiksiz olarak belirtilmeli ve ayrıca düzenlenen talimat çizelgesi ile birlikte teknisyene iletilmelidir.

Teknisyenden teslim alınan metal alt yapı, prova öncesinde, talimat çizelgesi ve teşhis modelleri ile karşılaştırılarak doğrulanmalıdır.

Lisans

Hareketli Bölümlü Protezlerlerde Planlama © 2024Telif sahibi Prof. Dr. Funda Akaltan. Tüm hakları saklıdır.

Bu Kitabı Paylaş