Singulum Tırnağı

SİNGULUM TIRNAĞI

Anterior dişlerin lingual (singulum) yüzeyleri üzerine yerleştirilen tırnak tipleridir. Bu diş­lerin lingual yüzeyleri eğimli olup, santral fossa veya marjinal kenar gibi anatomik oluşumlara sahip olmadıklarından, tırnakların yerleşti­rilmesi zordur. En büyük dezavantajı, tırna­ğın eğimli bir yüzey üzerine yerleştirilmesi­dir. Çünkü eğimli yüzey üzerindeki kuvvetler destek diş üzerinde lateral kuvvetler oluştu­rarak, dişin kaybına neden olurlar (Video 2-7).

Video 2-7. Anterior dişlerin lingual yüzeyleri eğimli oldu­ğundan, tırnak yerleşimi zordur; çünkü kuvvetler eğimli yüzeylerde lateral kuvvetler oluşturur.

 

Kesiciler üzerine yerleşen tırnakların şekli ve boyutunu tayin etmede kök şekli, kök uzunluğu, dişin eğimi ve klinik kron-kök oranı değerlendirilmelidir. Santral ve laterale göre, kanin dişi tırnak yerleşimi için daha uygun­dur; ancak mevcut olmadığı zaman, tek bir kesicinin kullanımı yerine, birkaç kesici diş üzerinde birden fazla tırnak kullanılması ter­cih edilir.

Anterior dişlerin morfolojileri nedeniyle mine üzerinde singulum tırnak yuvası ha­zırlamak zordur. Dişetine yakın bölgelerdeki mine incedir ve gereken derinlikte bir tırnak yuvası hazırlanırken, dentinin açığa çıkma riski vardır. Maksiller kanin dişlerinde yeterli mineye sahip belirgin bir singulumun varlı­ğında, uygun konturlu tırnak yuvaları hazırla­mak mümkün olabilir (Şekil 2-8).

Şekil 2-8
Şekil 2-8. Maksiller kanin dişlerinin morfolojik yapısı lingual (singulum) tırnak yerleşimi için daha uygundur.
a) Tırnak yuvası hazırlanmadığı durumdaki başarısızlık.
b) Uygun diş preparasyonu yapıldığında, kuvvetler dişin uzun aksı boyunca iletilir.

Ancak çoğunlukla restoratif bir işlemin uygulanması zorunlu hale gelir. Bunun dı­şında, karşıt arkla olan okluzyonu da dikkate alınmalıdır. Antagonist dişler singulum veya palatinal yüzeyine temas ettiğinde, tırnağa yer temin etmek amacıyla, singulumun aşırı kesimi yerine karşıt dişin yüksekliğinin azal­tılması tercih edilir.

Mandibular kanin ve keserlerin lingual yüzeyleri, küçük veya çoğu zaman hiç olma­yan singulumuyla, eğimli bir yapıya sahiptir. Bu durum singulum tırnak yuvası hazırlığını imkansız hale getirir.

Singulum tırnağını destekleyecek morfo­lojik özelliklere sahip olmayan anterior diş­lerin lingual yüzeyleri kron restorasyonuyla değiştirilerek, tırnak yuvası uygun şekilde hazırlanabilir. Bu yöntem mandibular kanin dişlerinde daha sıklıkla kullanılır (Şekil 2-9).

Şekil 2-9
Şekil 2-9. Anterior dişin lingual yüzeyinde hazırlanan yuva üzerindeki singulum tırnağı.

Lisans

Hareketli Bölümlü Protezlerlerde Planlama © 2024Telif sahibi Prof. Dr. Funda Akaltan. Tüm hakları saklıdır.

Bu Kitabı Paylaş