Önsöz
Sevgili Okurlarım,
Hareketli bölümlü protezin esas hedefi, kayıp dokuların fonksiyon, fonasyon ve estetik özelliklerini restore ederken, geriye kalan dokuların sağlığını uzun süre koruyabilmektir. Başarılı bir protetik restorasyon, doğru teşhis ve tedavi planı ile mümkün olur.
Hareketli bölümlü protezlerin farklı reziliense sahip dokulardan destek almaları ve değişik fonksiyon gören çeşitli özellikteki bileşenlere sahip olmaları, tedavi planlamasını daha karmaşık hale getirmekte; çoğunlukla detaylı değerlendirme yapılmadan, planlama teknisyenin kontrolünde olmaktadır. Laboratuvar teknisyenlerinin mantıklı bir planlama ortaya koyacak tecrübeye sahip olacağı varsayılsa dahi, hasta için en ideal tedavi planını oluşturacak klinik yaklaşıma sahip olmadıkları düşünülürse, teknisyenlerin tek başına yapacakları tedavi planlaması ile geriye kalan dokularda travma oluşturmayacak bir protez yapılması pek mümkün değildir.
Hareketli bölümlü protezler konusunda, ülkemizde değerli öğretim üyelerimiz tarafından hazırlanmış kitaplar olmasına karşın, diş hekimlerinin planlamaya yönelik kaynak arayışları devam etmektedir. Öğrencilerimizin sınırlı sayıda hareketli bölümlü protez bitirerek mezun olmaları da, kendilerini planlama işlemlerinde yetersiz ve rahatsız hissetmelerine sebep olmaktadır.
“Hareketli Bölümlü Protezler, Planlama” isimli kitabımızın, ilk basıldığı 2002 senesinden bu yana, öğrencilerimiz ve meslektaşlarımız için başvurulan bir kaynak olması ve bunun yanı sıra; zor ve karmaşık olduğu düşüncesiyle uzaklaşılan protez planlamasına daha anlaşılır bir bakış açısı getirdiğini ifade eden geri bildirimler, bizi daha sonraki baskıları hazırlama konusunda yüreklendirmiştir. Kitabımız, dördüncü baskıya kadar varan yeni düzenlemeleri ile ulusal anlamda sık baş vurulan bir ders kitabı olma özelliğini günümüze kadar sürdürmüştür. Bugüne kadar süregelen baskılarında, kitabımıza göstermiş oldukları ilgi için tüm okurlarımıza sevgilerimi sunuyorum.
Günümüz öğrenci jenerasyonunun özellikleri ve güncel öğrenme yöntemleri ile uyumlu, kalıcı bir eser üretmek; daha geniş çapta okurun bilgiye daha kolay ve ücretsiz ulaşabilmesini sağlamak amacıyla “Hareketli Bölümlü Protezlerde Planlama” isimli bu kitabımı “etkileşimli e-kitap” olarak, açık erişimde ve çevrimiçi olarak hazırlamak istedim. Kitapta yer alan içeriği; video görselleri ve ders anlatımlarım ile güçlendirmeye çalıştım; öğrenimi desteklemek amacıyla sorularla zenginleştirdim. Önceki baskılarında olduğu gibi başta sevgili öğrencilerimiz olmak üzere tüm meslektaşlarıma faydalı bir kaynak olmasını diliyorum.
Sevgi ve Saygılarımla…
Prof. Dr. Funda Akaltan