Protez Bileşenleri: Bağlayıcılar

Hareketli bölümlü protezlerde, dental arkın her iki tarafındaki elemanları birbirine bağla­yan protez kısımlarına major (ana) bağlayıcı denir. Ana bağlayıcı ile protezin diğer elemanları arasındaki bağlantıyı sağlayan parçalara ise minör (tali) bağlayıcı adı verilir.

Bağlayıcılar, okluzal ve lateral kuvvetlerin doğal dişlere ve dokulara azaltılarak iletilmesi bakımından rijit olmalıdır. Böylece kuvvetleri tüm dişlere dağıtır ve destek diş üzerindeki yük azalmış olur.

Ana bağlayıcılar, rezidüel kret rezorpsiyonu ihtimali olan dokuları kaplamaz ve destek için gingival dokuları kullanmazlar.