Planlama

Hareketli bölümlü protez planlaması yapılırken, protezin tutuculuk ve stabilizasyonuna etki eden kuvvetlerin, protez bileşenleri ile ağız hijyeninin devamlılığına engel olmayacak şekilde dengelenmesi sayesinde, geriye kalan dokuların korunması amaçlanır. Desteklerini farklı dokulardan alan diş ve diş-doku destekli protezlerde, ağız içinde etkili olan kuvvetler karşısında farklı şekillerde hareket oluştuğundan, planlama prensipleri de farklı olur. Metal alt yapı hazırlanırken, teşhis modelleri üzerinde protez bileşenlerinin planlama prensiplerine göre yerleştirilmesi, bu işlemde aşağıdaki gibi bir sıralamanın takip edilmesi, hekim ve teknisyene büyük kolaylık sağlar.

• Vakanın sınıfı,
  • Destek bölgeleri,
  • Rehber düzlemler,
  • Direkt tutucular,
  • İndirekt tutucular,
  • Ana bağlayıcı,
  • Minör bağlayıcılar,
  • Protez kaidesi ve suni dişler belirlenir.