xAPI’nin geliştirilmesi için e-Öğrenme topluluğunun belirlemiş olduğu aşağıdaki amaçlar ve gereksinimler önemli faktörlerdir.
- xAPI birçok içerik türlerini destekler – Oyunlar, simülasyonlar, sanal dünyalar dahil olmak üzere sarmalayan öğrenme ortamlarında (SrÖO’ları) gerçekleşen kullanıcı etkileşimlerini izler. Bu, “içerik” kapsamını her türlü öğrenme deneyimlerini içermek için “içeriğin” kapsamını genişletir: gerçek dünya uygulamaları, gayri resmi öğrenme, vb.. İzleme, bireysel etkinlikleri içerdiği gibi grup etkinliklerini de içerir.
- Uygulamada kolaylık – Genel bir evrensel şemayı (JSON) kullanarak insan tarafından okunabilen dizeleri kullanan veri modeli.
- Taşınabilir içerik – İçeriğin ÖYS’den teslim edilmesi gerekmez ve web tarayıcısında işlenmesi gerekmez. Kullanıcılar; kendilerinin rahatlıkla kullandıkları ÖYS içeren ya da ÖYS içermeyen sistemler ve araçlar aracılığıyla içeriklere ulaşabilirler. Örneğin, öğrenme materyalini ilgilendiren yeni bir durumun duyurulması kurumsal e-posta aracılığıyla kullanıcılara duyurulur. Ayrıca, kullanıcıların ÖYS içinde sadece sosyal öğrenme araçlarını kullanmalarını beklemeksizin öğrenme deneyiminin bir parçası olan sosyal medya etkileşimleri de yakalanabilir.
- Çalışma süresi verilerine gelişmiş erişim – İzleme verileri oturuma bağlı değildir. İnsan tarafından okunabilen “özne-fiil-nesne” dizileri halinde granüler bir biçimde öğrenme kayıt ambarında saklanır. Bunlar, karmaşık veri analizini işlemek için çıkartılabilir ve kullanılabilir. Ayrıca, verilerin konusu ve kapsamı, SCORM’da olduğu gibi önceden sistem tarafından bilinmesine gerek yoktur.
- Çevrimdışı senaryoları destekleme – Mobil cihazlardaki etkileşimleri izler (bağlı olsun veya olmasın). İzleme verileri, bir öğrenme deneyiminin herhangi bir anında (örneğin canlı bir performans) oluşturulabilir ve çevrim içi olunduğunda yüklemelerin tamamı yerel olarak depolanabilir. Bu özellik, belki de kullanıcıların resmi olmayan öğrenme senaryolarının içeriklerini oluşturmalarını sağlar.
xAPI, bazı kullanıcı etkinliklerinin esnek, anlamsal olarak tanımlanmış “ifadeleri” oluşturmanın yolunu sunar. Bunlar bir ÖKA’ya gönderilir ve saklanır. Bu ifadeler ÖKA’dan geri alınabilir ve bu ifadeler uyarlanabilir içerikte ve veri madenciliği ve analitiğini öğrenmede nelerin gerçekleştiğini kontrol etme, negatif ve pozitif korelasyonları bulmada ve uzmanların ve deneyimsiz olanların farklı olarak neler yaptığını keşfetmede dahil çeşitli kullanımlara sunulabilir. xAPI ifadeleri bağlam, etkinlik ve kullanıcının özelliklerini tanımlamak için çok sayıda kullanılabilecek farklı seçenekler sunar.
İşte, xAPI ile mümkün olan öğrenme deneyimi senaryolarının bazı örnekleri aşağıdadır. Bunları daha önce yapamadığınız için değil ancak xAPI bunların uygulanmasını kolay ve birlikte çalışabilir bir şekilde yapmanıza izin verir. Bu örnekler daha önceden xAPI olmadan yapılamazdı.
- Aşağıdakiler dahil olmak üzere bir videoyla etkileşimlerin takip edilmesi:
- Öğrenenin videoyu izlemek için harcadığı süre
- Öğrenenin videoyu hangi noktada ve ne kadar süre duraklattığı.
- Öğrenenin videoyu izleme sayısı ve izlediği bölümler.
- Öğrenenlerin birbirlerinin öğrenme ürünlerini değerlendirmesine/puanlamasına izin verir, örneğin:
- X öğrenenin verdiği puanın ne olduğu
- X öğrenenin önerisinin ne olduğu
- Tüm öğrenenler genelinde ortalama puan
- Toplu öneriler
- Gayri resmi öğrenme sürecinde yaşanan tecrübelerin izlenmesi
- Öğrenenin kimlerle konuştuğu
- Metin değişimleri
- Öğrenenin onlarla ne kadar sıklıkta konuştuğu
- Gerçekleştirilen oturumların ne kadar sürdüğü
- Öğrenenin fiziksel konumuna göre öğrenme deneyiminin yönlerinin değiştirilmesi
- Öğrenenin girdiği coğrafi konum koruma duvarı alanları
- Öğrenenin bu alanlara ne kadar sıklıkla giriş yaptığı
- Öğrenenin bu alanda ne kadar süre kaldığı
xAPI’nin daha kapsamlı iyileştirilmesi için (bazı durumlarda ÖKA’ların kapsamlı açıklamalarını içerir), 7 bölümünde sağlanan kaynakların kapsamlı listesine bakın.