Yetenek yönetimi sistemleri (YYS) bazen Bütünleşik Yetenek Yönetimi (BYY) sistemleri olarak adlandırılır. Yetenek yönetimi işe alım, performans yönetimi, ücretlendirme ve sosyal haklar, arka arkaya alma, elde tutma, kariyer planlaması, yetenek açığı analizi, kariyer gelişimi ve mentorluk / koçluk yönetimini içerir. Bu sistemler çoğunlukla bu işlevlerle ilgilenir ve bordro gibi günlük İK’yı işleme işlevlerini sağlamaz. Elearning! Dergi Grubu araştırması (Roche ve Upton, 2013), YYS’lerin 2012 yılında % 22 olan kullanımının % 28 artarak yıllık artışın % 27’ye ulaştığını açıkar.
Yetenek çoğu kuruluşta edinilmesi ve sürdürülmesi için en pahalı kaynaktır, bu nedenle YYS’lerin yatırım getirisi genelde dikkat çekicidir ve birçok işletme bunları benimseme konusunda isteklidir. YYS edinmek isteyenler tarafından aranan üç popüler özellik şunlardır: beceri açığı analizi, mentorluk / koçluk yönetimi ve kariyer gelişimi.
“İnsan sermayesi yönetimi” ve “iş gücü verimliliği” terimleri de yetenek yönetimi ile eş anlamlı olarak kullanılmaktadır. YYS’leri insan kaynaklarını geliştirme misyonlarının geniş kapsamı açısından ÖYS’ler ile örtüşmektedir. Bununla birlikte, ÖYS’ler mevcut çalışanların stratejik bir kurumsal yetenek veya yetkinlik ihtiyacına bir çözüm olarak eğitilmesine odaklanırken, yetenek yönetimi sistemleri daha çok çözüm olarak işe alımlara odaklanmaktadır. Yetenek yönetimi sistemleri genellikle işe alım sürecini yönetmek için başvuru sahibi izleme sistemleri ile bütünleştirilir ve performans yönetimi, ücretlendirme ve sosyal haklar, arka arkaya alma, alıkoyma ve kariyer planlamasını içerebilir.
Yetenek yönetimi bütünleşmesi veya ÖYS’ler ille işlevsel birleşme, birçok insan kaynakları paydaşı tarafından İK fonksiyonel entegrasyonu için stratejik olarak önemli görülmektedir ve bu nedenle bazı ÖYS tedarikçileri, hem yetenek yönetimi hem de öğrenmeyi içerecek şekilde ÖYS’leri yeniden yapılandırmaktadır. Bu, yeterliliklerin değerlendirildiği otomasyon etkinlikleriyle sonuçlanabilir ve işe alım ve ardışık yönetim faaliyetleriyle sonuçlanabilir. Kariyer gelişimi elbette İnsan Kaynakları Geliştirme (İKG) biriminin yalnızca bir bölümüdür; Yöneticiler, hangi örgütsel eksikliklere dayanarak kimin eğitilmesi ve sertifikalandırılması gerektiğini bilmeli ve bu eksiklikleri doğrudan mevcut yetenek havuzuna bağlı olarak yeni yetenek edinme sürecine dahil etmelidir.
ÖYS/YYS bütünleşik sistemler hakkında daha fazla bilgi için bk. http://elmezine.epubxp.com/i/74275 (Roche ve Upton, 2012, p. 20-23).
McIntosh (2014) ÖYS’yi satın alan yetenek yönetim sistemi tedarikçilerinin (SAP, Plateau’yu Mayıs 2011’de satın aldı ve markanın ismini SuccessFactors olarak değiştirdi) ÖYS – yetenek yönetimi konsolidasyonuna olan eğilimi hızlandırdığını ifade ediyor.