8 ARAÇ SEÇME SÜRECİ
DİÖ, geliştirme araçlarını seçmek için aşağıdaki üst düzey süreci önerir. Bu işlem önce yazarlık için kullanacağınız birincil araç, ardından ikincil veya yardımcı araç için ayrı ayrı uygulanmalıdır. Aşağıdaki süreçte gereksinim tanımlama alıştırmasını tamamladıktan, birincil aracı seçtikten sonra, ikincil araçları (Örneğin, varlık üretimi için) alarak hangi boşlukları doldurmanız gerektiğini bilmelisiniz:
Üst düzey gereksinimlerinizi belirleyin. Bu noktada yalnızca kritik, üst düzey ve oldukça farklılaşan gereksinimlere bağlı kalmak önemlidir. Bu, aşağıdaki 4. adıma geçtiğinizde birçok uygun olmayan adayı hızlı bir şekilde filtrelemeye hizmet edecektir. Bu, özellikle kuruluşunuzdan farklı (ve tahmin edilmesi zor) ihtiyaçları olabilecek birçok farklı kuruluşa sahip, büyük bir kuruluşsanız gereksinimleri belirlemek için resmî bir çaba gerektirebilir.
Farklı bakış açılarını (kullanıcılar, yöneticiler, paydaşlar vb.) temsil eden birçok gereksinim türü (işlevsel, kullanılabilirlik vb.) olduğunu unutmayın. Belirsiz veya belirsiz tanımlar gibi “gereksinim tuzaklarından” nasıl kaçınılacağı hakkında bilgi için Wiegers’ın (2000) makalesine (http://processimpact.com/articles/reqtraps.html adresinden ulaşılabilir) bakın.
- Üst düzey gereksinimleriniz aşağıdaki alanlara odaklanmalıdır:
- Hedef platform
-
-
- Masaüstü bilgisayar
- Tablet
- Cep telefonu
-
-
- Eğitim tür(leri) (bazen kuruluşunuzda birden çok tür gereklidir)
-
-
- Asenkron e-öğrenme
- Senkron sanal sınıf veya sanal dünya
- Asenkron sanal sınıf (Örneğin, kaydedilmiş senkron sınıf oturumları)
- Elektronik olarak sunulan belirli yönlerine sahip eğitmen liderliğinde eğitim ör. değerlendirmeler)
-
-
- Özellikle wiki’ler, bloglar, forumlar ve sohbet gibi sosyal öğrenme işlevleri olmak üzere özel öğrenme işlevlerine ihtiyaç vardır.
-
- Medya
-
-
- Ses
- Video
- Grafikler
- 2B animasyon
- 3D animasyon
-
-
- Etkileşim seviyesi
-
-
- Pasif, sonraki ekrana gitme dışında etkileşim yok
- Bilginin ayrıntılandırılması veya geri bildirim alınmasıyla sınırlı basit etkileşimler
- Uyarlanabilir navigasyon ve yayılma
- Ayrıntılı değerlendirme ve uyarlanabilir öğrenme yolları ile son derece etkileşimli benzetim
-
-
- Yazarların beceri setleri.
Yazarlarınız genellikle şu gruplara ayrılır:
-
-
- Öğretim tasarımcıları
- KOBİ
- Genç geliştiriciler
- Üst düzey geliştiriciler
-
Beceri setleri, seçtiğiniz aracın gücüne ve karmaşıklığına uygun olmalıdır. Örneğin, üst düzey geliştiricilere öğrenmesi kolay, basit, sınırlı işlevsel bir araç vermek istemezsiniz çünkü onlar bu aracı kullanmakta zorlanacak, hayal kırıklığına uğrayacaklardır.
-
- Teknik olmayan personelin içeriği düzenleme ihtiyacı (Bu, özellikle içeriğin sık sık değiştiği, müşterinin içerik bakım sorumluluklarını üstlenmek istediği durumlarda önemlidir.)
-
- Çıktı dosyası formatı (bk. 4.7. Dosya Formatları)
-
- Çıktı dosyaları için standart uyumluluğu (bk. 4.10. Standartlar Desteği)
-
- Aracın gerektirdiği destek eğitim türleri ve seviyeleri
-
- Kullanacağınız diğer araçlarla, yazılımlarla birlikte çalışma ve / veya uyumluluk
-
- Ortak çalışmaya dayalı yazarlık (bağımsız yazma ile karşılaştırıldığında)
-
- Potansiyel araç kullanıcılarının sayısı, rolleri ve dağılımı
-
- Bant genişliği, diğer BT kısıtlamaları ve fırsatları
- Aracı ve ilgili destek / eğitim sözleşmelerini satın almak için bütçenizi belirleyin. Bu, ihtiyaç duyacağınızı tahmin ettiğiniz BT ortamınızda her türlü özelleştirme, özel özellik veya ayarlamayı içerir.
- İhtiyaç duyacağınız alet kategorilerini belirleyin (bk. 3. Yazarlık Araçlarının Kategorileri ve Örnekleri). Bu kategoriler çakıştığından, değerlendirmek üzere birden fazla kategori tanımlayabilirsiniz.
- Önceki adımda tanımlanan anahtar kategoriler için özel araçları tanımlayın (bk.3. Geliştirme Araçlarının Kategorileri ve Örnekleri, Örneğin, her kategorideki araçlar). Bu noktada, ticari bir hazır (TKH) ürünü satın almak, açık kaynaklı bir ürün almak yerine kendi ürününüzü geliştirmeye karar verebilirsiniz. ABD’li iseniz devlet kurumu, devlet satın alma süreci, satın alma seçenekleri için gerekçelendirmeyi gerektirir. Kendi aracınızı geliştirmek için kararınızı doğrulamanız veya gerekçelendirmeniz gerekecektir.
- Adım 5’te tanımlanan araçları, adım 1’de geliştirilen gereksinimlerinize göre değerlendirmeye olanak tanıyan bir matris geliştirin ve tamamlayın. Bir örnek için bk. Ek A: Örnek Araç Gereksinimleri Matrisi. Her bir araç kategorisinin kendine özgü parametreleri, tipik özellik kümeleri olduğundan, kuruluşunuz için bir gereklilik olarak tanımladığınız her farklı araç kategorisi için ayrı bir matris tamamlamak isteyebilirsiniz. Kuruluşunuzdaki farklı proje türleri için farklı araç setleri edinmeniz gerekebilir.
- Minimum gereksinimlerinizi karşılamayan ve / veya bütçenizi aşan adayları eleyerek potansiyel adayların listesini filtreleyin. Satın alma süreciniz için gerekliyse bu noktada Teklif Talepleri (TB’ler) oluşturun ve nihai adaylara gönderin.
- Kalan tüm aday araçlar için ayrıntılı, eksiksiz bir özellikler listesi derleyin. Bu listeyi, en zengin özelliklere sahip gibi görünen bir aracı örnekleyerek geliştirmek; karşılaştırma sürecini tamamlarken diğer sistemlerin analiziyle ortaya çıkarılan özellikleri eklemek isteyebilirsiniz. Veya 5’de belirtilen kriterlerin bir kısmını veya tamamını kullanabilirsiniz. Özellikler listeniz olarak geliştirme araçları için olası gereksinimlerin listesi. Bu özellikler listesini yalnızca şu anda ilgilendiklerinizle düzenlemek isteyebilirsiniz ancak bazı özelliklerin kullanışlılığına aşina olmayabileceğiniz veya gelecekte faydalı olabilecekleri için bu sınırlayıcı olabilir.
- Adım 8’de geliştirilen özellikler listesini kullanarak adım 7’de tanımlanan sistemleri karşılaştıran bir matris geliştirin (bir örnek için bkz. Ek B: Örnek Araç Özellikleri Derecelendirme Matrisi). Araçlar belgelerinden bu matrisin mümkün olduğunca çoğunu tamamlayın, daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa satış temsilcilerinden isteyin. Matristeki her hücre için, bu özelliğin uygulama derecesini gösteren sayısal bir derecelendirme atayın (Bu özelliğe sahip değilse 0 olabilir.). Matris, her bir özelliği sizin için önemine göre tartarak her araç için bir toplama puanı sağlamalıdır.
- Bir önceki adımdan en iyi puan alan satıcılarla (Üç ile beş makul bir sayıdır.) iletişime geçin ve canlı bir sunum/demo isteyin. Tedarikçiden tesisinizde, sistemini BT ortamınızda çalıştıran bir tanıtım isteyin. Tedarikçi, PowerPoint veya Flash gibi bir sunum formatını kullanarak ürünlerinin hazır bir demosunu sunmak isteyebilir. Bu, aracın yeteneklerine genel bir bakış olarak iyidir, ancak sistemin bu yetenekleri BT ortamınızda ve içeriğinizle ne kadar iyi ifade ettiğini görmelisiniz (araçtaki eski içeriği düzenleyebilmeniz gerekiyorsa).
- Uygulama, eğitim, yükseltmeler, bakım ve tüm soyut ögeler dâhil olmak üzere toplam sahip olma maliyetini (TSOM) dikkate alarak önceki adımın sonuçlarına göre kararınızı verin. Barındırılıp barındırılmadığını düşünün (bk. 4.4. Barındırılan Çözümler) çözüm olarak web tabanlı araçları düşünüyorsanız, tedarikçide olan bir çözüm varsa sizin için doğru çözüm odur.